Ο βιασμός του παιδιού δεν ήταν μόνο σεξουαλικός

Ένας 28χρονος ποδοσφαιριστής στο Αγρίνιο κακοποίησε σεξουαλικά ένα τετράχρονο αγοράκι. Στην αποτρόπαιη πράξη του είχε την κάλυψη της μάνας του, η οποία ήταν νταντά του παιδιού…

Η φρικαλέα πράξη ήρθε στο φως της δημοσιότητας αρχές του 2022 από τη Σοφία Μπεκατώρου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με τις υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της βίας και περιλαμβάνεται ανάμεσα σε 200 ακόμα μαρτυρίες κακοποίησης.

Σε ανάρτησή της η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρει, επί λέξει:

«Το αγοράκι τα πρωινά έμενε στο σπίτι του, με μια κυρία 52 ετών (νταντά). Στο χώρο υπήρχαν κάμερες για παρακολούθηση σχεδόν σε όλα τα δωμάτια, εκτός από τις τουαλέτες. Ξαφνικά παρατηρήσαμε μια απότομη αλλαγή συμπεριφοράς, την οποία και δε μπορούσαμε να κατανοήσουμε, θεωρώντας ότι το παιδί είναι απόλυτα ασφαλή. Τελικά αποδείχτηκε μετά από καιρό ότι όταν η νταντά έμενε μόνη με το παιδί, χωρίς την παρουσία των γονέων, ερχόταν ο γιος της, ο οποίος ήταν φαντάρος σε γειτονική πόλη και προέβαινε σε ασελγείς πράξεις στο 4 ετών αγοράκι. Το χειρότερο ήταν ότι η νταντά, μητέρα του δράστη, τους έπιασε, τον κάλυπτε και του επέτρεπε να έρχεται ξανά και ξανά στο σπίτι. Η νταντά ασκούσε ψυχολογική βία στο παιδί για να μη μιλήσει. Τελικά η κόλαση του μικρού παιδιού σταμάτησε όταν εκφράστηκε μέσω της ζωγραφικής και απεικόνισε όλα όσα συνέβαιναν στο σπίτι και αφορούσαν και τη νταντά και το φαντάρο γιο της. Μετά την πρώτη ζωγραφιά το παιδί εξετάστηκε από έμπειρους παιδοψυχιάτρους και έγινε η καταγγελία στις αρχές».

Αυτά έγραψε η Σοφία Μπεκατώρου. Και της οφείλουμε ένα “ευχαριστώ” για το θάρρος της κοινοποίησης.

Παρέθεσα το κείμενό της χωρίς καμία διόρθωση, αν και χρειάζεται πολλές.

Από το κείμενο της κυρίας όμως κρατώ τη φράση “… η νταντά, μητέρα του δράστη, τους έπιασε”.

Εκείνο “τους έπιασε” μου έκατσε στο λαιμό.

Ήταν χειρότερο από τον βιασμό του αγοριού.

Ήταν σα να το ξαναβίαζε ο σωτήρας του.

Διότι εκείνο “τους έπιασε” λέγεται για δύο ενόχους, όχι για έναν. Υποδηλώνει συναίνεση.

Εκείνο “τους έπιασε” σημαίνει φριχτά ότι το τετράχρονο αγοράκι είναι το ίδιο ένοχο με τον βιαστή του.

Σε κάποιο βαθύτερο υπόστρωμα της αντιληπτικότητας που διαθέτει ο αναγνώστης ή ο ακροατής, θα μείνει αυτό “τους έπιασε”… Σα να λέμε “τους έπιασε στα πράσα”.

Σημειολογικά πάντα, η ενοχή φεύγει από τη νταντά που κάλυψε το γιο της στην αποτρόπαιη πράξη, φεύγει από αυτήν και κολλάει σαν στρείδι στο παιδί.

Κατάλαβες κυρία μου;

Ω, ναι, ξέρω…

Θα διαμαρτυρηθείς τώρα, θα φωνάξεις ότι δεν το εννοούσες έτσι, μπορεί να κάνεις λόγο και για διαστρέβλωση του λόγου σου.

Όσο και να φωνάξεις όμως, όσες διευκρινίσεις και να δώσεις για να πεις τι πραγματικά εννοούσες, εκείνο “τους έπιασε” (η νταντά) δεν θ’ αλλάξει έννοια.

Τα απαίσια Ελληνικά της κυρίας Μπεκατώρου την εκθέτουν. Διότι άλλο λέει εκείνη και άλλο λέει το γραπτό της.

Εννοείται ότι ΔΕΝ αποδίδω στην κυρία πρόθεση να πει αυτό που τελικά είπε.

Της αποδίδω όμως άγνοια.

Από την διατύπωσή της προκύπτει εξόφθαλμη ανάγκη να μάθουμε να γράφουμε. Όλοι. Όχι μόνο η κυρία Μπεκατώρου, αλλά όλοι οι ανελλήνιστοι κάτοικοι αυτής της χώρας, ακόμα και όταν ξιφουλκούμε κατά της βίας.

Γράψε ένα σχόλιο...

Scroll to Top