Ο κορωνοϊός των πλατανιών είναι πιο ύπουλος

Δεν ξέρεις μερικές φορές αν πρέπει να φωνάξεις ή να ουρλιάξεις. Δεν ξέρεις μερικές φορές αν πρέπει να πάρεις ένα στυλιάρι και να σπας κεφάλια…

Δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Ας κάνω λοιπόν εδώ αυτό που ξέρω: Να γράψω…

Μιλώ για την ασθένεια που λέγεται “μεταχρωματικό έλκος” που απειλεί ν’ αφανίσει τα πλατάνια.

Είναι ο κορωνοϊός των πλατανιών. Για την πανδημία όμως αυτή δεν ελήφθη κανένα μέτρο!

Τα πλατάνια; Έλα μωρέ τώρα…

Μόνο στη Ναύπακτο έγινε μια ενέργεια και θα κόψουν δύο πλατάνια, στην Ψανή.

Έχω γράψει στην “Αναγγελία” για το θέμα πολύν καιρό πριν. Έγινε και μια ημερίδα από την Περιφέρεια. Επί του πρακτέου όμως, τίποτα!

Στα χωριά του Δήμου Θέρμου η ασθένεια έκαμε την εμφάνισή της και τα πλατάνια ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο.

Στο ίδιο το Θέρμο, εκεί που είναι το πάρκινγκ, είναι άρρωστα δύο πλατάνια. Θα πω όμως για τη Μυρτιά που ξέρω καλύτερα:

Πριν τα Λουτρά Μυρτιάς, είναι 27 ξερά πλατάνια. Στα Λουτρά είναι 2 άρρωστα πλατάνια. Στην είσοδο του κάμπου της Μυρτιάς είναι άρρωστα 7 πλατάνια. Στον Αϊλιά της Μυρτιάς είναι ένα, μπορεί και δύο. Που σημαίνει ότι: Σε πέντε χρόνια θα ξεραθούν όλα τα πλατάνια. Το τοπίο που ξέρουμε ως μαγικό, θα γίνει σεληνιακό.

Το κακό είναι ότι οι κάτοικοι δεν είναι ενημερωμένοι. Βλέπουν το πλατάνι ξερό και το κόβουν για το τζάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, κόπηκαν ήδη τέτοια πλατάνια στη Μυρτιά. Έτσι όμως εξαπλώνεται ακόμα πιο πολύ η ασθένεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τα πλατάνια, θα πάρουν σειρά οι ελιές. Σε ορίζοντα δεκαετίας οι ελαιώνες θα χαθούν. Ακόμα κι ένα πριονίδι μπορεί να μεταφέρει τον ιό.

Δεν υπάρχει φάρμακο.

Το μόνο φάρμακο που υπάρχει, είναι η επιτόπια καύση. Που σημαίνει ότι όταν ένας πλάτανος ή μια ελιά μολυνθεί, πρέπει να καταστραφεί. Και μάλιστα σε συνθήκες αποστείρωσης.

Δεν έχει γίνει κατανοητό πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ελεγχόμενη καταστροφή των μολυσμένων δέντρων.

Σε λίγο, όταν η ασθένεια εξαπλωθεί κι άλλο, θα είναι πολύ αργά.

Όταν αυτός ο ιός επεκταθεί στους ελαιώνες, θ’ αλλάξει τον κόσμο.

Στην πραγματικότητα είναι πιο ύπουλος από τον κορωνοϊό που προκάλεσε παγκόσμια ύφεση. Κι όμως… κανείς… ούτε αρμόδιος, ούτε πολίτης… κανείς δεν ανησυχεί… Και μπορεί να μην ανησυχήσει όταν θα του λείψει ο ίσκιος του πλάτανου, να δούμε όμως τι θα κάνουμε όλοι… όταν θα λείψει το λάδι…

Γράψε ένα σχόλιο...

Scroll to Top