Βλάσης Αλμπάνης: “Οι δρόμοι των εφημερίδων”

Με μια υποδειγματική προσφορά διάρκειας τριάντα επτά χρόνων στην διανομή των εφημερίδων, ο Βλάσης Αλμπάνης έρχεται σήμερα να συγκεντρώσει σε έναν τόμο τις πολύτιμες εμπειρίες και τις ακόμα πολυτιμότερες γνώσεις που απόχτησε υπηρετώντας τον έντυπο Τύπο από θέσεις ευθύνης. Στο βιβλίο του “οι δρόμοι των εφημερίδων” δίνει ένα εκπληκτικό υλικό, το συγκροτεί με στοιχεία και ντοκουμέντα, και – μ’ ευγένεια περισσή, ευγένεια που φτάνει μέχρι την αρχοντιά – αφήνει διακριτικά στον αναγνώστη το περιθώριο να πάρει ό,τι αυτός θέλει από την Πράξη και την Φιλοσοφία του Τύπου, δίδυμο αρχών θεμελιωμένο συγγραφικά πάνω στην άρρηκτη σχέση “εφημερίδα – εφημεριδοπώλης – αναγνώστης”.

Ο Ελληνικός Τύπος λοιπόν… Που ξεκίνησε την πορεία του (γράφει ο Βλάσης Αλμπάνης) στην Βιέννη, τον Αύγουστο του 1784. “Ο Ζακυνθινός στην καταγωγή Γεώργιος Βεντότης, λόγιος, μεταφραστής, εκδότης και τυπογράφος, πήρε άδεια από τις Αρχές για να ιδρύσει το πρώτο Ελληνικό φύλλο στην Αυστριακή πρωτεύουσα. Το έντυπο προκάλεσε αμέσως την προσοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και οι Αυστριακές αρχές, μη θέλοντας να δυσαρεστήσουν τους Οθωμανούς φίλους τους, απαγόρευσαν την κυκλοφορία του”…

Από κει ξεκινάει το ιστορικό του αφήγημα ο συγγραφέας. Για να πάει αμέσως μετά στους αδερφούς Μαρκίδες – Πούλιου από τη Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας, φίλους και συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου.

Έβαλα το βιβλίο του Βλάση Αλμπάνη “παρά πόδας”, όπως οι παλιοί πολεμιστές είχαν το όπλο ακόμα και στον ύπνο τους. Θέλω να το διαβάσω ολόκληρο κι από την αρχή. Είναι ένα θησαυροφυλάκιο για κάθε αναγνώστη που διατηρεί μέσα του τις άσβηστες φλόγες της Δημοκρατίας, όσο μικρές και αν είναι πια…

Το βιβλίο του Βλάση Αλμπάνη θα παρουσιαστεί την Δευτέρα, 21 Μαΐου (ώρα 7.00΄ το βράδυ) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς. Την εκδήλωση οργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αγρινίου και θα μιλήσουν: Ο δημοσιογράφος και τ. Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, η φιλόλογος και συγγραφέας Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου. Την παρουσίαση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας “Μαχητής” Νίκος Κανής. Στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται και ιστορικά πρωτοσέλιδα παλαιών Αθηναϊκών Εφημερίδων.

“Αναγγελία” 751 – 18.5.2018

Scroll to Top