Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις “Εκδόσεις Λιβάνη”
Όμορφη κυρία, με ευθύβολα ωραία μάτια, σύζυγος και μητέρα, σπουδαγμένη οπτικός, εργαζόμενη όμως πολλά χρόνια στη Διαφήμιση και όχι στον τομέα που σπούδασε, ειδικεύτηκε, αλλά και υπηρέτησε για κάποιο διάστημα στην αρχή, δεν σταμάτησε ποτέ να τρέφει τα όνειρα του αιώνιου κοριτσόπουλου μέσα της. Κάποια ώρα είπε να δώσει μια συναρπαστική μορφή στις αναζητήσεις, εξιτάροντας τον ίδιο της τον εαυτό, ως αντίσταση μάλλον σ’ αυτούς εδώ τους τόσο καταθλιπτικούς καιρούς, αποφάσισε να του χαρίσει ένα αντίδοτο, αυτή τη φορά όχι όπως έκανε ολόκληρη ζωή μέχρι τώρα, ήθελε να είναι αντίδοτο και για πολλές, ίσως χιλιάδες άλλες κυρίες της κατηγορίας της. Σίγουρα είναι συναρπαστικό για μια γυναίκα να σπάει τα πνιγηρά όρια μιας επαρχιακής πόλης σαν το Αγρίνιο, όπου ζει, και – για χάρη των μελλοντικών αναγνωστών της – να βιώνει με τη φαντασία της όνειρα μυθιστορηματικών ηρώων. Κάπως… έτσι ξαφνικά πρέπει να έγιναν όλα. Τι άλλο θα φανταζόταν κανείς από μια γυναικεία επανάσταση; Καρπός δε της έγερσης αυτής ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της Ιουλίας Ιωάννου. Ο τίτλος του “έτσι ξαφνικά έγιναν όλα”, εύγλωττος. Οι Εκδόσεις Λιβάνη ανέλαβαν τα υπόλοιπα. Το πρώτο μυθιστόρημα της Ιουλίας θα μπορούσε να είναι όλα τα παραπάνω, η ίδια η ζωή της, αυτή όμως προτίμησε να γράψει για την Έλενα:
“… Η Έλενα έχει βιώσει τα διαφορετικά πρόσωπα της ζωής σε όλη τους τη διάσταση. Από μικρό παιδί, μόλις στα δεκατέσσερα χρόνια της, αναγκάστηκε να παντρευτεί και να φύγει για την Αμερική με ένα σύζυγο που αποδείχτηκε τύραννος. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από τριάντα ένα χρόνια, επιστρέφει στην πατρίδα της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το πεπρωμένο της, τους δύο άντρες που έχουν σημαδέψει το είναι της με διαφορετικό τρόπο ο καθένας: το στοργικό και καλοσυνάτο Βασίλη, που την έχει τυλίξει με την άδολη αγάπη του, και τον παθιασμένο Πέτρο, που όμως σιωπά ανεξήγητα τον τελευταίο καιρό… Ποιος μπορεί να αλλάξει αυτό που η μοίρα έχει γράψει από πριν για το ρόλο του καθενός; Γιατί εκείνη είναι που γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί, εμείς είμαστε απλώς οι ηθοποιοί που εκτελούμε κατά γράμμα τις εντολές που μας δίνει…”.
«Τι να πρωτοθυμηθεί… Πόσες αναμνήσεις, όμορφες και χαρούμενες στιγμές μπλεγμένες μέσα σε ανείπωτο πόνο, όνειρα που ναυάγησαν, λάθη και αδιέξοδοι δρόμοι σε μια διαδρομή τριάντα και πλέον χρόνων. Θα είχε τη δυνατότητα να τα φέρει όλα ξανά στη μνήμη της σε ένα ταξίδι προς το άγνωστο, στο οποίο αναζητούσε να βρει τη λύτρωση. Έφευγε από μια ζωή γεμάτη από την παρουσία αγαπημένων προσώπων, που όμως αισθανόταν ότι είχε προδώσει και πληγώσει ανεπανόρθωτα, και γύριζε σε έναν τόπο απ’ τον οποίο δεν είχε μνήμες, μυρωδιές, χρώματα, τα είχε καταχωνιάσει σε μια μικρή ακρούλα του μυαλού της. Νόμιζε πως είχε ένα κενό μνήμης και πως δε θα γέμιζε ποτέ. Ένιωθε πως η ζωή της είχε αρχίσει μόλις πάτησε το πόδι της στη Νέα Υόρκη, παντρεμένη με τον Άρη, τον τύραννο της νιότης της, που στη σκέψη του και μόνο την έπιανε οργή και αγανάκτηση. Μπορεί βαθιά μέσα της να τον είχε συγχωρέσει για τα εγκλήματά του, όταν όμως τον έφερνε στο νου της αγανακτούσε με όσα την είχε κάνει να υποφέρει, με όσα την είχε υποχρεώσει να ζήσει»…
Η Ιουλία Ιωάννου μίλησε για το βιβλίο της στη Μαρίνα Ζαρκαβέλη (εφημερίδα “Γεγονός”):
… “Μπορεί η συγγραφή να προέκυψε όντως ξαφνικά, όμως υπήρχε πάντα ένα υπόβαθρο, μια μεγάλη επιθυμία και μια αναζήτηση ως προς την πραγματική ταυτότητα που θα ήθελα να έχω… Πάντα προσπαθούσα να δίνομαι με πάθος σε ό,τι έκανα και ήμουν της άποψης ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνεις και καλά”…
…. “ Δεν μπορώ να μπω σε καλούπια και να κοροϊδεύω κανέναν, και κυρίως τον εαυτό μου”…
… “Η ενασχόλησή μου με το χώρο της λογοτεχνίας προέκυψε από ένα τυχαίο γεγονός, μια τυχαία συνάντηση (το πεπρωμένο) με τη φίλη μου και συγγραφέα Τέσυ Μπάιλα, που μου έδωσε να καταλάβω ότι μπορώ να κάνω το βήμα που επιθυμούσα, αλλά δεν τολμούσα”…
… “Αν όλοι μας προσπαθούσαμε ν’ ακολουθήσουμε τα όνειρά μας, αυτό που πραγματικά επιθυμούσαμε, αναλογιστείτε πόσο πιο ευτυχισμένοι θα ήμασταν”…
Το μυθιστόρημα “έτσι ξαφνικά έγιναν όλα” της Ιουλίας Ιωάννου παρουσίασαν η Ευφροσύνη Σ. Μπαλαούρα, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων “Παναγία Προυσιώτισσα” και η εκδότρια της εφημερίδας ΣυνΕΙΔΗΣΗ Νάντια Σαμαρά. Η εκδήλωση έγινε στον χώρο του Emileon την Τετάρτη το βράδυ, 3 Ιουνίου, και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης το agrinio-life (η προσωπική ιστοσελίδα της συγγραφέως) το βιβλιοπωλείο “Βιβλιοτρόπιο” και, φυσικά, οι “Εκδόσεις Λιβάνη”.
“Αναγγελία” 607 – 5.6.2015