Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές;

Αρχές Ιουλίου 2022. Βγαίνει ο πρωθυπουργός και με τρόπο κατηγορηματικό λέει ότι, όχι, δεν θα γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, την άνοιξη του 2023, είπε. Παρέθεσε και επιχειρήματα γιατί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαμε την δήλωση αυτή, επειδή όλοι, μα όλοι, δημοσιογράφοι και κόμματα, είχαν πιστέψει ότι, ναι, το φθινόπωρο θα πάμε σε εκλογές. Τα μεν κόμματα ετοίμασαν μέχρι και τα ψηφοδέλτιά τους, οι δε υποψήφιοι βουλευτές είχαν αρχίσει περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Λοιπόν, έπρεπε κάποιος να βγει και να πει ότι ΔΕΝ θα γίνουν εκλογές, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός τις έχει στο μυαλό του, ακόμα και αν πήρε ήδη απόφαση να τις κάνει.

Έπρεπε, επειδή… δεν είχε ορίσει ο ίδιος τις εκλογές για το φθινόπωρο, αλλά οι άλλοι.

Που σημαίνει ότι, αν έλεγε “ναι, θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο”, θα είχε συρθεί στην εκλογολογία την οποία συντηρεί καιρό τώρα η αντιπολίτευση και υποχρεούται να διαψεύδει συνεχώς η κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, εάν ο πρωθυπουργός έλεγε “ναι”, θα είχε ηττηθεί στις εκλογές που θα γίνονταν το φθινόπωρο, πριν πάει στην κάλπη.

Άρα η αξιωματική αντιπολίτευση θα είχε κάνει κίνηση “ματ”. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που κάνει ντόρο.

Οι εκλογές μπορεί να γίνουν το φθινόπωρο κι ας είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν θα γίνουν. Αλλά ποιος θα είχε “το πάνω χέρι” στην απόφαση αυτή και θα το εκχωρούσε τόσο απλά στον αντίπαλό του;

Μόνο ένας ηλίθιος.

Ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι πολλά, ηλίθιος όμως δεν είναι.

Όχι, δεν είπε ψέματα ο πρωθυπουργός. Ακόμα κι αν κάνει εκλογές το φθινόπωρο, δεν θ’ αποδειχτεί ότ’ είναι ψεύτης. Διότι: Αν έλεγε “ναι”, θα ήταν η πρώτη φορά που θα όριζε ημερομηνία εκλογών η αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση.

Ε, αυτά δε γίνονται. Ότι τόσος κόσμος πιστεύει ότι γίνονται ή ότι μπορούν να γίνουν, προδίδει την κακή, την κάκιστη ποιότητα της πολιτικής σκέψης που διέπει όχι μόνο το λαό, αλλά τα ίδια τα κόμματα και τους πολιτικούς που τον εκπροσωπούν.

Το ψέμα που λέει ο πολιτικός, δεν ανήκει στην κατηγορία των ψεμάτων που λέει ο ψεύτης. Το ψέμα του πολιτικού είναι η αλήθεια του συνόλου. Άρα ο πολιτικός οφείλει να πει ψέματα, όταν χρειαστεί.

Κι ο Μητσοτάκης το έκαμε. Αλίμονο αν δεν το έκανε…

Η εκφρασμένη πολιτική σκέψη και η γνωστή πολιτική συμπεριφορά των πολιτικών, αλλά και οι εμβριθείς αναλύσεις των δημοσιογράφων είναι όντως για κλάματα. Να μην πούμε κάτι χειρότερο.

Οι δε αξίες που επικαλούμαστε για να κρίνουμε την πολιτική και τους πολιτικούς, είναι φτηνές, για να μην πούμε φτηνιάρικες.

Το γεγονός είναι θλιβερό, προδίδει μια μαζική παθολογία, υποβαθμίζει δε την ποιότητα της δημόσιας ζωής στη χώρα.

Εν κατακλείδι, εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να γίνουν, μπορεί και να μη γίνουν.

Οι εκλογές θα γίνουν σίγουρα μονάχα όταν θα το πει ο πρωθυπουργός ή, απλά, όταν τελειώσει η συνταγματική του θητεία.

Τα υπόλοιπα είναι για να παίζει με τα κουβαδάκια της η αντιπολίτευση ή για να έχουν να γράψουν οι δημοσιογράφοι κάτι πιασάρικο. Η ουσία των πραγμάτων όμως διαφεύγει και από τους δύο. Εν τέλει δε, και από μας…