Συγκινεί η εφημερίδα “δυνατά μολύβια” του 21ου Δημοτικού

Με καθυστέρηση έφτασε στην “Αναγγελία” το 2ο φύλλο (Απρίλιος 2018) της μαθητικής εφημερίδας “δυνατά μολύβια”. Εκδότης: ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου.

Φυλλομετράς τα “δυνατά μολύβια” και σκέφτεσαι ότι κάποιες ψυχές δίπλα σου επιμένουν στο χαρτί και την γραφή πάνω στο χαρτί, επιμένουν στην ανάγκη της έκφρασης μέσω του έντυπου λόγου. Γιατί, απλούστατα, θα μπορούσαν να στήσουν μια σελίδα στο διαδίκτυο! Ευκολάκι! Όχι όμως! Οι γονείς των παιδιών του 21ου Δημοτικού επέλεξαν για την έκφραση των παιδιών τους το έντυπο. Από μόνο του αυτό συνιστά σήμερα την πιο ιερή αντίσταση σε τούτο το ξεχαρβάλωμα που συντελείται άλλοτε με πάταγο και άλλοτε αθόρυβα γύρω μας.

Κι έρχονται μετά οι μικροί δημοσιογράφοι για να διαχωρίσουν εμπράκτως την θέση τους στη ζωή από τα μιλιούνια όσων αρέσκονται στην ιδιότητα του “φεϊσμπουκίστα” και – ψάχνοντας στους δρόμους για λίγη σοβαρότητα, όση απόμεινε σ’ αυτόν τον τόπο – να εργαστούν με συνέπεια ξεχωριστή πάνω σ’ έναν καμβά που, πρωτίστως, απαιτεί λόγο, ενσάρκωση του λόγου, έλεγχο της σκέψης, του νου, επομένως αυτοπειθαρχία και συγκρότηση!

Πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της μαθητικής εφημερίδας η δισέλιδη συνέντευξη επτά μαθητών της ΣΤ’ Τάξης με τον συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βαγγέλη Ηλιόπουλο, υποψήφιο για το βραβείο Άντερσεν 2018. Πρόκειται για δημοσιογραφική επιτυχία! Ερωτήσεις έμψυχες, ουσιαστικές, μεστές και – για να δίνουν χώρο στον συγγραφέα που τιμούν και θέλουν τον λόγο του – ολιγόλεκτες. Η παρουσία του συγγραφέα στο Σχολείο έγινε σε συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Εντύπωση προκαλεί και η συνέντευξη των παιδιών με τον γυμναστή του Σχολείου τους Μιχάλη Γκέκα, ο οποίος μιλάει στα παιδιά για το πάθος του στην… ζωγραφική!

Ένα ακόμα ολοσέλιδο και ξεχωριστό θέμα ήταν αυτό για τον Άγγελο Πατσιά, τον δάσκαλο ενός τριθέσιου σχολείου 33 παιδιών σε χωριό του Ρεθύμνου (Φουρφουρά) που μετέτρεψε το σχολείο του σε “Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων” .

Η 24σέλιδη έκδοση ολοκληρώνεται με ένα σωρό άλλα ωραία, αλλά και κρίσιμα θέματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το “βελανιδοδάσος Ξηρομέρου”. Και το πιο τρυφερό: “Οι μαθητές παίρνουν συνέντευξη από τα δέντρα”, θέμα που συνοδεύεται από ποιήματα παιδιών για το δάσος.

Υπέροχα!

Ποιος είπε ότι… “όλα χάθηκαν”; Τίποτα δε χάθηκε! Ιδού! Όλα είναι εδώ. Μπροστά μας. Και λάμπουν.

“Αναγγελία” 771 – 19.10.2018

Scroll to Top