“Παραμυθόκηπος”: Δέκα παραμύθια πολλών αναγνώσεων

Δέκα παραμύθια εικονογραφημένα για τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας από την σειρά “παραμυθόκηπος” είναι στα βιβλιοπωλεία του Αγρινίου και περιμένουν τους ήρωες αναγνώστες που θα τ’ ανακαλύψουν.

Η έμμετρη μορφή τους δεν είναι τυχαία. Είναι μία συγγραφική επιλογή, μέσω της οποίας υπενθυμίζεται στον αναγνώστη ο έμμετρος λόγος που απωθείται στις μέρες μας. Έχει να κάνει με την παιδική αθωότητα του ανθρώπου, γιατί ο έμμετρος λόγος εξάσκησε την συλλογική μνήμη και την διέσωσε στους αιώνες για να την παραδώσει σ’ εμάς.

Η λιτότητα των στίχων έρχεται κατ’ ευθείαν από το Δημοτικό τραγούδι. Είναι το στοιχείο που επιτρέπει στον δημιουργό να γράφει ολόκληρο μυθιστόρημα με λίγες λέξεις, ν’ αφήνει χώρο στον εσωτερικό κόσμο του αναγνώστη για να μορφοποιεί εντός του το δικό του μυθιστόρημα. Κι έτσι να μετατρέπεται σε συγγραφέα ονείρων ο ίδιος ο αναγνώστης. Αλλά και η αφηγηματικότητα των έμμετρων αυτών ιστοριών πηγάζει από το λαϊκό παραμύθι. Πρόκειται για τους αφηγηματικούς κώδικες που – μέσω των σιωπών, αντί των λέξεων – οξύνουν τη μνήμη και στεριώνουν την ανθρώπινη ουσία στον αναγνώστη και τον ακροατή.

Τα δέκα έμμετρα παραμύθια του “παραμυθόκηπου”, γραμμένα από τον Παντελή Φλωρόπουλο και εικονογραφημένα από τον Χρήστο Παπανίκο, απευθύνονται μεν στα παιδιά, δεν αγννοούν όμως καθόλου τον ενήλικα αναγνώστη, ο οποίος θα βρει στα κείμενα αυτά τις δικές του άλεκτες αναφορές:

1. “Ένας ποντικός και μία γάτα”: Η φιλία ανάμεσα σε δύο εχθρούς εγκαταλείπει το σύστημα αξιών που γέννησε την έχθρα για ν’ ανακαλύψει ένα άλλο που γεννά τη φιλία.

2. “Τα παιδιά του γεωργού”: Η επιστροφή στη ρίζα του ανθρώπινου πολιτισμού, εκεί που η εργασία παράγει νοστιμιές και οι νοστιμιές παράγουν χαρές, όλα δε μαζί παράγουν το νόημα της ζωής.

3. “Ο λαγός με το κοστούμι”: Η τυχοδιωκτική πολιτική έχει κακό, αλλά και ντροπιαστικό τέλος.

4. “Το ψαράκι και ο γλάρος”: Στο γήινο σύμπαν οι κόσμοι συναντιούνται, αλλά δεν συμβαδίζουν. Η φύση των πραγμάτων είναι νομοτέλεια.

5. “Τα δύο γαϊδουράκια”: Όταν μαλώνεις για πράγματα που δεν κατέκτησες με το σπαθί σου, όσο δίκιο και νά ‘χεις απέναντι στον ανταγωνιστή, η μοίρα σου κι η μοίρα του είναι κοινή.

6. “Ένας σκύλος και μια γάτα”: Δεν αρκεί να γίνουν φίλοι δυο αιώνιοι εχθροί. Ο δρόμος που θα χαράξουν για την κοινή τους ζωή στο μέλλον απαιτεί το επόμενο επίτευγμα.

7. “Ένα ρόδι μια φορά”: Τα όνειρα των παιδιών, η συνάντηση με τα όνειρά τους, ένα μέρος των οποίων γίνεται πράξη κι ένα άλλο μέρος γίνεται πνεύμα.

8. “Ο λύκος επενδυτής”: Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θεμελιώθηκε πάνω σε μια φρούδα ιδέα. Μπορεί να καταρρεύσει με την πρώτη αστοχία.

9. “Η χελώνα η τρελή”: Κανείς δεν ακούει την σοφή συμβουλή. Στο τέλος όμως είναι αυτή που θριαμβεύει, όσο και να την περιφρόνησαν όλοι.

10. “Τα κουνελάκια”: Ο αστικός τρόπος ζωής απομακρύνει τα όντα από την φύση τους. Ο δρόμος για την ενθύμησή της είναι η επίπονη άσκηση.

Τα παραμύθια του “παραμυθόκηπου” του Παντελή Φλωρόπουλου θα τα βρείτε στα εξής βιβλιοπωλεία του Αγρινίου:

“Αναγγελία”, φ. 749, 4.5.2018

Scroll to Top