Ο καλός ο μύλος (της Ιστορίας) όλα τα αλέθει

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την εμπειρία της Covid – 19 είναι ξεκάθαρο: Η ανθρωπότητα είναι ανίκανη να διαχειριστεί μία παγκόσμια κρίση.

Και να πεις ότι η πανδημία αυτή θα είναι η τελευταία, ε, θα έλεγες, εντάξει, κάπως θα κάνουμε, αργά ή γρήγορα θα τελειώσει το πράμα, η Επιστήμη θα κάνει το καθήκον της, θα γυρίσουμε στην (τόσο ταλαιπωρημένη πια) κανονικότητα, “θα πάρουμε πίσω τη ζωή που μας πήραν”…

Δεν θα είναι όμως η τελευταία. Μπορούμε να πούμε ότι η Covid – 19 είναι η πρώτη μιας σειράς αλυσιδωτών κρίσεων που έπονται και, πιθανότατα, θα είναι σοβαρότερες από τούτη. Ούτε είναι απαραίτητο να προκληθούν όλες από έναν ιό. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα. Μπορεί, για παράδειγμα, να γίνει μια ηλιακή καταιγίδα που θ’ απενεργοποιήσει (για πόσο άραγε) τους δορυφόρους, με βάση τους οποίους λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος. Το αποτέλεσμα θα είναι ασύλληπτο χάος, θέλω να πω: παγκόσμιο χάος…

Και μη νομίζετε πως είναι απίθανη μια ηλιακή καταιγίδα. Συμβαίνει ούτως η άλλως κάθε έντεκα χρόνια και δεν είναι πάντα της ίδιας ισχύος. Κανείς δεν εγγυάται ότι στην επόμενη φάση της δεν θα είναι ισχυρότερη από το σύνηθες, κανείς δεν ξέρει αν οι δορυφόροι που δίνουν πληροφορίες στη γη, θ’ αντέχουν για πάντα την “επίθεσή” της. Αν για οιονδήποτε φυσικό λόγο η “επίθεση” γίνει πιο σφοδρή, “ζήτω που καήκαμε”, κυριολεκτικά. Έτσι όπως δικτυώνεται ο κόσμος, ομογενοποιείται και δεν ομογενοποιείται μόνο στην Οικονομία, αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, φυσικά και στην Υγεία.

Εν πάση περιπτώσει, για πρώτη φορά μία κρίση (ή όπως αλλιώς θέλετε να την πούμε) διχάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, την κάνει δύο στρατόπεδα. Είναι σα να βλέπουμε μία εκρηκτική διαστολή της “κατάστασης πιλότου” που βιώσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία (2010 – 2020). Είναι σαν κάποιος υψηλά ιστάμενος (για κάποιον άγνωστο προς το παρόν λόγο) να έκαμε τότε ένα τεστ στην Ελλάδα, ένα πείραμα, χωρίζοντας το λαό σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς πολίτες, σα να ήταν ένα μαζικό πείραμα Εργαστηρίου για να καταγραφούν και να μελετηθούν οι αντιδράσεις.

Με τη νέα δεκαετία το ίδιο πείραμα, με τα ίδια χαρακτηριστικά, ελαφρώς αναβαθμισμένα και σε παγκόσμια κλίμακα, συλλέγει αντιδράσεις (όχι πλέον από τον Ελληνικό λαό, αλλά) από την παγκοσμιοποιημένη Κοινότητα. Ειδικοί επιστήμονες καταγράφουν τα πάντα και, βεβαίως, θα βγάζουν συμπεράσματα από τις παρατηρήσεις τους τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Αλλά τι βλέπουν;

Βλέπουν, δηλαδή διαπιστώνουν ομοιομορφία αντιδράσεων. Ξέρουν ήδη ότι ενώνονται στο “αντί” όλες οι φυλές, αλλά και οι εντός των φυλών οι πιο αντίθετες μεταξύ τους πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις.

Ποτέ δεν υπήρξε στην Ιστορία μία τόσο εκτεταμένη ομογενοποίηση των Κοινοτήτων. Είναι προφανές ότι το σύστη&