Μια απλή συνταγή για ένα πολύπλοκο ζήτημα

Ναι, υπάρχει ανάγκη για ένα Κίνημα. Επείγον.

Όχι Κίνημα πολιτικό. Καθόλου. Αυτό το ζήτημα ξεκαθάρισε ήδη από καιρό: Τα κόμματα, οι ιδεολογίες, οι παρατάξεις, η δεξιά, η αριστερά, έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν. Τέλος.

Και δεν κρίνω τίποτε απ’ αυτά που έδωσαν ή δεν έδωσαν. Γιατί δεν έχω χρόνο, θέλω να γυρίσω τη σελίδα, να πάω παρακάτω. Επειγόντως.

Ούτε Κίνημα ηθικό εννοώ. Καθόλου. Αυτό το ζήτημα ξεκαθάρισε ήδη από καιρό: Οι θρησκείες, οι αιρέσεις, τα ιερατεία, οι κοσμοθεωρίες, έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν. Τέλος.

Όχι.

Μιλώ για Κίνημα Ορθής Σκέψης. Κάτι σαν μία Σχολή Σκέψης στην Λογοτεχνία ή στην Ζωγραφική, μία τάση, έναν συρμό, μία μόδα.

Μιλώ για ένα αντίδοτο στη χαμάρα που μας δέρνει.

Μιλώ για ένα χάπι εναντίον της αφασίας.

Εν τέλει, μιλώ, για έναν τρόπο σκέψης. Μία μέθοδο. Ένα εργαλείο του νου.

Μιλώ για μία τάση ελευθερίας μέσα στην κοινωνία, για έναν Φορέα Σκέψης που δεν θα έχει κρυφό στόχο την κατήχηση των μαζών. Διότι κάθε κατήχηση πάει να πει χειραγώγηση.

Και δε μου φτάνει να το κάνω μόνος.

Δε μου αρκεί να εντάξω τον εαυτό μου στο Κίνημα Ελευθερίας για το οποίο μιλώ, αρνούμενος απλά κάθε κατήχηση, άρα και κάθε χειραγώγηση.

Θέλω, έχω ανάγκη, να το κάνω με άλλους. Όσο γίνεται περισσότερους.

Επειδή “ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι”.

Επειδή η παραλογία είναι πια συστατικό κάθε φράσης που ακούς, είτε από τα Μέσα Ενημέρωσης, είτε από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Θεμελιώδες χαρακτηριστικό του Κινήματος Ελευθερίας είναι η αμφισβήτηση κάθε λόγου που ακούς ή διαβάζεις, απ’ όπου και αν προέρχεται, ιδίως αν προέρχεται από κόμματα ή πολιτικούς, από την Εκκλησία ή από τους εκπροσώπους της. Προτείνω μία διαδικασία πέντε κινήσεων:

Κίνηση πρώτη: Απόρριψη.

Κίνηση δεύτερη: Υπόθεση.

Κίνηση τρίτη: Ανάλυση.

Κίνηση τέταρτη: Σύνθεση.

Κίνηση πέμπτη: Συμπέρασμα.

Δεν θα πω άλλα. Προτείνω στους φίλους αυτή τη μέθοδο για οποιοδήποτε θέμα: Διάλεξε ένα θέμα, οποιοδήποτε θέμα έρχεται απ’ όπου κι αν έρχεται. Κι εφάρμοσε τις πέντε κινήσεις με ειλικρίνεια, όσο και να μη σε βολεύει αυτό. Στο κάτω – κάτω της γραφής αυτή η ειλικρίνεια θα εκτεθεί απέναντι στον εαυτό σου και μόνο. Κανείς δεν θα είναι μάρτυρας, αν τυχόν πάει κάτι στραβά. Είσαι ασφαλής.

Αν το κάνεις καλά, ο ίδιος σου ο εαυτός θα σηκωθεί όρθιος απέναντί σου και θα τον δεις για πρώτη φορά σε όλο του το μεγαλείο.

Είναι μια πρόκληση.

Το τι θ’ ακολουθήσει, δεν θα είναι ίδιο για όλους.

Ό,τι όμως κι αν ακολουθήσει, καλό ή κακό, θα είναι θεσπέσιο.

Γράψε ένα σχόλιο...

Scroll to Top