Η αυτοέκδοση αποτέλεσε στάση ζωής. Άλλωστε οι συγγραφείς που δεν πάνε στους εκδότες, δεν είναι λίγοι. Για όσους θεωρούν ότι ένα βιβλίο αξίζει να το διαβάσει κανείς μόνο αν το βγάλει ένας επώνυμος Εκδοτικός Οίκος, περιφρονούν δε την αυτοέκδοση που κάνει ο συγγραφέας, χωρίς την πατρωνία του εκδότη, για όσους θεωρούν ότι το βιβλίο που βγάζει μόνος του ο συγγραφέας είναι χαμηλής ποιότητας, ας δει το παρακάτω απόσπασμα άρθρου που λέει μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα:
Ανάμεσα στους πρώτους συγγραφείς που «επαναστάτησαν» (σ.σ. απέναντι στο εκδοτικό κατεστημένο) ήταν ο μεγάλος Έντγκαρ Άλαν Πόε (1809-1849), Αμερικανός συγγραφέας και ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. Το λογοτεχνικό του έργο είχε τεράστια επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών όπως η αστυνομική λογοτεχνία και οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας. Το πρώτο του έργο με τίτλο Tamerlane κυκλοφόρησε ως αυτοέκδοση το 1827. Κάποιοι κάνουν λόγο για πρώτη έκδοση 50 αντιτύπων, άλλοι για μόλις 20. Ένα είναι το σίγουρο… ο Πόε εξελίχθηκε σε εμβληματική φυσιογνωμία παγκοσμίως και από την πρώτη έκδοση του Tamerlane σώζονται σήμερα 12 μόλις αντίτυπα ασύλληπτης αξίας.
Ο Ουώλτ Ουίτμαν, ο θεμελιωτής της Αμερικάνικης ποίησης, εξέδωσε με δικά του έξοδα την ποιητική του συλλογή “Φύλλα Χλόης” το 1855 και πούλησε μόνο ένα αντίτυπο.
Ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ (1871-1922), με την πρώτη αυτοέκδοση του έργου του “Οι ηδονές και οι ημέρες” να κυκλοφορεί το 1896.
Η Βιρτζίνια Γουλφ (1882-1941), Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, δημοσίευσε τα περισσότερα έργα της μέσω του οίκου Hogarth Press, τον οποίο ίδρυσε η ίδια το 1917.
Ο Αλέξανδρος Δουμάς (1802-1870), συγγραφέας του “Κόμη Μοντεχρήστο” και “Οι Τρεις Σωματοφύλακες”, επέλεξε την αυτοέκδοση για τα περισσότερα έργα του.
Η Αγγλίδα συγγραφέας Βεατρίκη Πότερ (1866-1943) κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο The Tale of Peter Rabbit ως αυτοέκδοση το 1901 με απρόσμενη επιτυχία, με αποτέλεσμα ο οίκος Frederick Warne & Co. να την προσεγγίσει και το έργο της να πουλήσει πάνω από 45 εκατομμύρια αντίτυπα…