Εξάλειψη των διακρίσεων ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα

Η ΕΙΔΗΣΗ, 27.4.2022

Σύμφωνα με τους Ιταλούς ανώτατους δικαστές, ο μέχρι τώρα κανόνας της αυτόματης απόκτησης μόνον του πατρικού επωνύμου, «ζημιώνει την ταυτότητα του παιδιού και αποτελεί διάκριση»

Με σημερινή του απόφαση, το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε ότι τα παιδιά που γεννιούνται, θα πρέπει ν’ αποκτούν, αυτόματα, το επώνυμο και των δυο γονέων. Θα μπορούν να φέρουν μόνον το ένα από τα δυο επώνυμα, αν οι γονείς έχουν εκφράσει την συγκεκριμένη βούληση.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς ανώτατους δικαστές, ο μέχρι τώρα κανόνας της αυτόματης απόκτησης μόνον του πατρικού επωνύμου, «ζημιώνει την ταυτότητα του παιδιού και αποτελεί διάκριση».

Η απόφαση, φυσικά, αφορά όλα τα παιδιά, τόσο παντρεμένων, όσο και ανύπαντρων γονέων και τις υιοθεσίες. Για να ισχύσει ο νέος αυτός κανόνας, θα πρέπει να τροποποιηθεί, όμως, από το ιταλικό κοινοβούλιο, η ισχύουσα νομοθεσία.
Τα Μέσα Ενημέρωσης της Ιταλίας κάνουν λόγο για απόφαση ιστορικής σημασίας, η οποία αλλάζει σε βάθος την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ:

Υποδέχομαι κι εγώ με χαρά την απόφαση του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Εύχομαι δε να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Έχω όμως ένα προβληματάκι. Το σημειώνω για να ληφθεί υπ’ όψη στην περίπτωση που μιμηθούμε τους Ιταλούς και ζητώ την άδεια να μιλήσω επί προσωπικού:

Αν ο νόμος αυτός ίσχυε στην Ελλάδα, όταν γεννήθηκα εγώ, θα έπρεπε, εκτός από το Φλωρόπουλος, επώνυμο του πατέρα μου, να πάρω επώνυμο και το επώνυμο της μάνας μου: Παπασπύρου. Άρα το πλήρες όνομά μου θα ήταν Παντελής Φλωρόπουλος – Παπασπύρου.

Ο γιος μου ο Γιώργος θα έπαιρνε το δικό μου επώνυμο (Φλωρόπουλος – Παπασπύρου) και το επώνυμο της μαμάς του, το οποίο θα ήταν: Καρροπούλου – Σελιμά.

Το πλήρες όνομά του θα ήταν Γιώργος Φλωρόπουλος – Παπασπύρου – Καρρόπουλος – Σελιμάς.

Λοιπόν, ο Γιώργος Φλωρόπουλος – Παπασπύρου – Καρρόπουλος – Σελιμάς πήρε γυναίκα του την Ευτυχία – Ευλαμπία Μπουρμπάκη – Στρατηγάκη. Το πρώτο τους παιδί, η Λυδία, θα είχε λοιπόν το εξής όνομα, βάσει του νόμου:

Λυδία Φλωροπούλου – Παπασπύρου – Καρροπούλου – Σελιμά – Μπουρμπάκη – Στρατηγάκη.

Βάλε τώρα να δεις πώς – βάσει του νόμου για την εξάλειψη των διακρίσεων – θα λέγεται ο γιος ή η κόρη της Λυδίας. Πήγαινέ το αυτό μέχρι και πώς θα λέγεται ο εγγονός της εγγονής μου…

Καλά και άγια τα περί ισότητας ανδρών και γυναικών, δε λέω… Αλλά μου φαίνεται ότι θα φτάσουμε κάποια στιγμή που ο δισέγγονός μου, ας πούμε, θα κουβαλάει στην πλάτη έναν τόμο, στον οποίο θ’ αναγράφει το πλήρες όνομά του, το οποίο δεν θα θυμάται ούτε ο ίδιος…

Όμως, αφού είναι να εξαλείψουμε τις διακρίσεις ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, χαλάλι. Άλλωστε, ποια κατάκτηση του ανθρώπου δεν απαιτεί θυσίες;

Γράψε ένα σχόλιο...

Scroll to Top