Εκδήλωση για την “Πολιτεία των λουλουδιών”

“Η πολιτεία των λουλουδιών” είναι μια ονειρική ιστορία που έγραψε ο Παντελής Φλωρόπουλος το 1980 σε ηλικία μόλις 25 ετών. Η “Ακρόπολη” έγραψε το 1981 ότι το βιβλίο αυτό ανήκει στην κατηγορία του “Μικρού πρίγκιπα” του Εξιπερί, ανάλογους διθυράμβους έγραψε και η μεγάλη “Ελευθεροτυπία” της εποχής. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου είχε πει τότε ότι “το βιβλίο αυτό είναι δέκα βιβλία και το καθένα τους είναι δέκα φορές μεγαλύτερο απ’ αυτό το βιβλίο”.

Η έκδοση της “πολιτείας των λουλουδιών” το 1980 μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοπόρα, εάν τουλάχιστον ληφθεί υπ’ όψη ότι την εποχή εκείνη ασχολούνταν ελάχιστοι συγγραφείς κι ακόμα λιγότεροι εκδότες με το παιδικό βιβλίο. Η συνέχειά του ωστόσο δεν ήταν ανάλογη της θερμής υποδοχής. Ένα εκδοτικό ατύχημα το 1982 ματαίωσε της έκδοση μια δεκάτομης σειράς παιδικών βιβλίων του, οπότε ο συγγραφέας λίγον καιρό μετά οδηγήθηκε (υποχρεωτικά σχεδόν) στην δημοσιογραφία εγκαταλείποντας ουσιαστικά την λογοτεχνία.

“Η πολιτεία των λουλουδιών” δημοσιεύτηκε μια φορά στον “αραμπά” (1997) και στον “Παραμυθόκηπο” το 2010. Όμως το 2016 ο συγγραφέας αποφάσισε την επανέκδοση της “πολιτείας των λουλουδιών”, αυτή τη φορά “λουσμένη και χτενισμένη”, όπως λέει.

Το νέο κείμενο δεν αφαιρεί τίποτε από το παλιό και νεανικό βέβαια κείμενο. Προσθέτει όμως. “Λούζει και χτενίζει” την παλιά γραφή χρησιμοποιώντας την συγγραφική πείρα που μετά από 36 χρόνια (θεωρητικά τουλάχιστον) αποκτήθηκε, παρά το γεγονός ότι η συγγραφή έδωσε τη θέση της στην δημοσιογραφία.

Δεν είναι ασυνήθιστη λογοτεχνική ενέργεια αυτή. Μοιάζει με την ενέργεια του Μάνου Χατζιδάκι να “γεμίσει” με “σκαλοπάτια” τα “μουσικά άλματα” του Τσιτσάνη, χαρίζοντας στο κοινό μία “πεπαιδευμένη μελωδία” χωρίς να προδίδει την αρχική.

Αυτό το ιδιαίτερο καθ’ όλα παραμύθι του Παντελή Φλωρόπουλου παρουσιιάζει η Λέσχη Βιβλίου Αλεξάνδρα Μοσχονά (Αναστασιάδη 2, στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου). Θα μιλήσει ο συγγραφέας Αντώνης Αντωνάκος. Η νηπιαγωγός Χριστίνα Βιτσέντζου θα διαβάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Η εκδήλωση θα γίνει 7.30΄ το απόγευμα της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου 2017.

Scroll to Top