Η δεισιδαιμονία δεν είναι μόνο θρησκευτική πια

Διαβάζω την ανάρτηση στο facebook ενός σπουδαίου (κατά τη γνώμη μου) καλλιτέχνη που λέει ότι “τα Μέσα Ενημέρωσης πληρώνονται για να τρομοκρατούν τον κόσμο”. Δεν θα το σημείωνα, αν η άποψή του δεν συνέπιπτε με τις απόψεις του 92% του λαού.

Θα ήθελα πολύ να μάθω κι εγώ ποιοι είναι εκείνοι οι μυστικοί απλοχέρηδες που πληρώνουν τα Μέσα Ενημέρωσης – και πόσα δίνουν – για να τρομοκρατούν τον κόσμο. Δεν τους ξέρω. Θα μπορούσα να ενδιαφέρομαι κιόλας… Να μοιράζεται τόσο χρήμα κι εγώ να μην το έχω δει πουθενά, μάλλον είμαι ηλίθιος…

Ακόμα περισσότερο, θα ήθελα να μάθω (παρακαλώ να μου το εξηγήσει κάποιος) γιατί πληρώνουν τόσα λεφτά αυτοί οι τύποι… ποιος είναι ο απάνθρωπος σκοπός τους και ξοδεύονται τόσο…

Αλλά, μάλλον, εγώ δεν είμαι το ίδιο έξυπνος – όσο ο περί ου ο λόγος καλλιτέχνης – για να τα καταλαβαίνω αυτά τα πράματα μόνος μου.

Προσπερνάω την ανάρτηση, αλλά – πηγαίνοντας παρακάτω – πέφτω πάνω στο άρθρο ενός διεθνολόγου που εξηγεί με επιχειρήματα γιατί η Ελλάδα δεν έχει 100% δίκιο στα χρονίζοντα προβλήματα με την Τουρκία.

Σκέπτομαι ότι ένα τέτοιο άρθρο το χρειαζόμουν πολύ (τα σοβαρά στοιχεία που παραθέτει, δεν τα γνώριζα) δεδομένου ότι 100% του λαού πιστεύει ότι η Τουρκία έχει 100% άδικο. Γι’ αυτό και διάβασα το άρθρο δύο φορές, για να το εμπεδώσω.

Σκέφτηκα πάντως ότι ο καλλιτέχνης μου θα μπορούσε να διαβάσει κι εκείνος αυτό το άρθρο, γιατί θα ήταν χρήσιμο (να μην πω πολύτιμο) αν ενημερωνόταν για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που ταλανίζει καθημερινά την ζωή μας από τότε που την θυμόμαστε όλοι…

Πώς όμως να το διαβάσει;

Δεν θα το διαβάσει. Γιατί θεωρεί ότι τα άρθρα αυτά – και όλα τ’ άλλα, εν συνόλω- δημοσιεύονται για να τρομοκρατούν τον κόσμο ή – σε άλλες περιπτώσεις – να τον χειραγωγούν. Επίσης ο καλός μου καλλιτέχνης πιστεύει ότι – για να τρομοκρατούν τον κόσμο και να τον χειραγωγούν – τα Μέσα Ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι πληρώνονται αδρά. Κάποιοι περίεργοι τύποι του πολιτικού και του οικονομικού παρασκηνίου, αν όχι μαφιόζοι του Διεθνούς εγκλήματος, πληρώνουν (μαύρα) τους ξεφτίλες δημοσιογράφους για να κάνουν αυτή την απαίσια δουλειά.

Φτάσαμε ήδη στην παρανοϊκή κατάσταση που η καθημερινότητά μας (ακόμα και για τα πιο απλά πράματα) λειτουργεί σαν μια σκέτη δεισιδαιμονία. Έχω την αίσθηση ότι σπεύδει το σύστημα για να στήσει δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας και μάλιστα για όλα τα γούστα (παλιότερα έστηνε θρησκευτικές αιρέσεις για όλα τα γούστα) ώστε να υποκαταστήσει τις – φθίνουσες βέβαια – θρησκείες. Κι επειδή ο μηχανισμός ελέγχου του μυαλού είναι πάντα ο ίδιος, βλέπω αριστερούς και ακροδεξιούς αντάμα να εκφράζονται και να συμπεριφέρονται με τον ίδιο αφοριστικό τρόπο που εκφράζονταν και συμπεριφέρονταν παραδοσιακά τα υπνωτισμένα στίφη των νεοφώτιστων οπαδών, θρησκειών ή κομμάτων αδιάφορο. Βλέπεις πολιτικούς και πολιτικοποιημένους πολίτες να νομίζουν ότι είναι οι πιο ξύπνιοι της πιάτσας, αλλά να εκφράζονται και να συμπεριφέρονται σαν τυφλοί οπαδοί θρησκειών. Αν οι υποθρησκείες τους ετούτες δεν έχουν στην κορυφή τον Θεό αλλά τον αρχηγό του κόμματος, όποιου κόμματος, δεν έχει καμία σημασία.

Τι έχουμ’ εδώ;

Έχουμε μια πρωτόγνωρη κορύφωση πανικού της μάζας. Οι βεβαιότητες που λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είχαν από το 2008 καταρρεύσει, οι εναπομείνασες σταθερές που λόγω της πανδημίας του 2020 κλονίστηκαν, έβγαλαν στον αφρό φόβους και φοβίες που απωθούνταν από την ευωχία των προηγούμενων δεκαετιών.

Είναι πια ξεκάθαρο ένα πράμα:

Αν οι φόβοι αυτοί και οι φοβίες δεν αντιμετωπιστούν, αν δεν γίνουν αντικείμενο λογικής επεξεργασίας και ανάλυσης από το ίδιο το άτομο, ο κόσμος αυτός θα κατακλύσει τα ψυχιατρεία, θα κάνει πλούσιες τις Φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν μαντζούνια για παντός είδους φρενοβλάβειες. Σε ό,τι αφορά δε την Ελλάδα, ο εθνικός κίνδυνος από Τουρκία μεριά θα ωχριά μπροστά στον ανυπολόγιστο κίνδυνο της ψυχικής παραίτησης του πληθυσμού από κάθε γνωστή παραγωγική, επαγγελματική ή, τελοσπάντων, πνευματική δραστηριότητα…

Στ’ αλήθεια, η ιαματική ενασχόληση του ατόμου με τα έργα των εννέα Μουσών, είναι απολύτως επιτακτική, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην γραπτή Ιστορία.

Γράψε ένα σχόλιο...

Scroll to Top