Με πρωτοβουλία της Ένωσης Συγγραφέων συντάχθηκε η Χάρτα Δημιουργών Έργων Λόγου. Την συνυπογράφουν η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Η Χάρτα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των συγγραφέων στις δημόσιες εμφανίσεις που αφορούν τα έργα λόγου, τις παρουσιάσεις βιβλίων σε σχολεία, σε βιβλιοθήκες, σε στρογγυλά τραπέζια, σε εργαστήρια, Μέσα Ενημέρωσης κλπ.
Η Χάρτα ορίζει, κατά πρώτον, ότι “η συγγραφική δραστηριότητα είναι επάγγελμα”. Ως εκ τούτου:
Η παράσταση σε εκδηλώσεις των συγγραφέων, των εικονογράφων και των μεταφραστών (πρέπει να) είναι αμειβόμενη.
Μεταξύ άλλων, η Χάρτα ορίζει πως οι αμοιβές, όπως και η κάλυψη των εξόδων για μετακίνηση, διαμονή και διατροφή, επιβαρύνουν τον Φορέα που κάνει την πρόσκληση. Τέτοιοι Φορείς είναι συνήθως: Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Σχολεία, Βιβλιοθήκες, Σύλλογοι Γονέων, Πολιτιστικά Σωματεία κλπ.
Ορίζεται επίσης η ανάγκη για συνεννόηση μεταξύ του Φορέα, του εκδότη και του δημιουργού για την αγορά ή την πώληση βιβλίων στον χώρο, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία της εκδήλωσης εκ μέρους του Φορέα που καλεί.
Ένα από τα καθήκοντα του Φορέα που καλεί έναν συγγραφέα, είναι ν’ αγοράσει έναν αριθμό αντιτύπων του βιβλίου που θα παρουσιαστεί.
Ο Γιάννης Μπασκόζος γράφει στο oanagnostis.gr:
“Έχει παρατηρηθεί ότι στη χώρα μας οι συγγραφείς “πουλάνε” φτηνά την πνευματική τους σκευή. Καλούνται συχνά να μιλήσουν σε ημερίδες, να προλογίσουν βιβλία, να απαγγείλουν μπροστά σε ακροατήρια, να οργανώσουν Λέσχες Ανάγνωσης ή να δώσουν διαλέξεις σε πολυπληθή μερικές φορές ακροατήρια όπως για παράδειγμα σε σχολικές μονάδες. Για όλες αυτές τις παραστάσεις των συγγραφέων κι ενώ απαιτείται προετοιμασία, ο δημιουργός δεν αμείβεται. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο δημιουργός ωφελείται από αυτή την προβολή και άρα “αμείβεται” με την διαφήμιση του έργου του. Μα στις περισσότερες περιπτώσεις ο συγγραφέας που καλείται, είναι ήδη γνωστός και καλείται ακριβώς γι’ αυτή τη δημοφιλία του. Ο καλούμενος συγγραφέας δεν φέρνει μόνον το σώμα του, αλλά κυρίως την πνευματική του περιουσία και καταβάλλει κόπο για να προετοιμαστεί. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ανατολική και δυτική, οι συγγραφείς αμείβονται για να διαβάσουν το έργο τους, πόσο μάλλον για να προετοιμαστούν να δώσουν διαλέξεις ή ό,τι άλλο σχετικό”.
Την ίδια στιγμή που η Χάρτα Δημιουργών Έργων Λόγου επιχειρεί να βάλει στην Ελλάδα μία κάποια τάξη για να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια του συγγραφέα, όταν καλείται σε μια εκδήλωση, οι Βρετανοί εκδότες και συγγραφείς κάνουν έκκληση στην νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας ν’ αποσύρει τον φόρο επί των audiobooks, να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των σχολείων για επισκέψεις συγγραφέων και να επενδύσει στις βιβλιοθήκες.
Σύμφωνα με το diastixo.gr, ο Dan Conway, επικεφαλής της Ένωσης Εκδοτών της Βρετανίας, στάθηκε στο θέμα του ΦΠΑ επί των audiobooks, του «τελευταίου εναπομείναντος φόρου επί της ανάγνωσης», όπως τον χαρακτήρισε. «Η κυβέρνηση έκανε το πολύ ευπρόσδεκτο βήμα να μηδενίσει τον φόρο σε άλλες ψηφιακές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των ebooks, το 2020 και έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει πως η ανάγνωση και η γνώση δεν θα έπρεπε να φορολογούνται. Τα audiobooks είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή βιβλίου, είναι προσβάσιμα και ελκυστικά για αναγνώστες που ίσως να μην προσελκύονται από άλλα είδη βιβλίου. Το σωστό θα ήταν να τελειώνουμε με αυτό», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Nick Poole, πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοθηκών του Ηνωμένου Βασιλείου, κάλεσε την Τρας να επενδύσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα δημιουργίας νέων βιβλιοθηκών και ανακατασκευής υπαρχουσών βιβλιοθηκών. «Οι βιβλιοθήκες προωθούν τη φιλαναγνωσία, τον αλφαβητισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες, ενισχύουν την οικονομική ανάκαμψη και έχουν ισχυρή επίδραση στη μόρφωση, την υγεία και την απασχόληση. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακάμψει και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον από τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε κάθε μεγάλο δρόμο, βιβλιοθηκών που θα αλλάζουν ζωές;» σχολίασε.
Τέλος, ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Tony Bradman υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να διευκολύνει τις επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την επόμενη γενιά αναγνωστών. «Οι επισκέψεις σε σχολεία είναι πολύτιμες για να εμπλακούν περισσότερο οι νέοι άνθρωποι στην ανάγνωση και είναι σημαντικές για να έρθουν οι συγγραφείς σε επαφή με τους αναγνώστες τους. Όταν αυτές οι επισκέψεις δεν ήταν εφικτές στη διάρκεια της πανδημίας, επλήγη ο βιοπορισμός πολλών συγγραφέων παιδικών βιβλίων», υπογράμμισε.