Η απαράδεκτη Δυτική Δημοκρατία και τα χουνέρια μας

Και ξαφνικά, με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θυμηθήκαμε την… Δυτική Δημοκρατία. Η οποία είναι έτσι και είναι αλλιώς και, άκουσον – άκουσον, ασκεί απαράδεκτη πολιτική στην Ουκρανία. Και αναγκάζει τον καημένο τον Πούτιν να κάνει πόλεμο, να εισβάλλει σε γείτονα χώρα, να βομβαρδίσει αμάχους.

Αλλά, τι λέω…

Οι Ουκρανοί οι ίδιοι βομβαρδίζουν τους εαυτούς τους για να συκοφαντήσουν τον Πούτιν. Αυτοί οι ναζί.

Ο Πούτιν δεν θα έκανε ποτέ τέτοιο πράμα…

Ε λοιπόν δεν υπάρχει κάτι χειρότερο στον δημόσιο διάλογο από τον εμετικό αυτόν και τόσο συνήθη συμψηφισμό, τον οποίο οι στριμωγμένοι με τη λογική χρησιμοποιούν ως αντίβαρο για ν’ ανταπεξέλθουν σε μια παράθεση ακλόνητων επιχειρημάτων.

Ακόμα χειρότερο κι απ’ αυτό είναι ότι την απαράδεκτη – και βαθύτατα βεβαίως αντιδημοκρατική – Δυτική Δημοκρατία την θυμόμαστε μόνο σε τραγικές στιγμές.

Την καταγγείλαμε τότε με τα μνημόνια. Την καταγγείλαμε τελευταία με την Covid-19, εσχάτως δε, με την πολιτική της Ευρώπης, της Αμερικής και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Τον άλλο καιρό, τότε δηλαδή που θα μπορούσαμε ίσως ήσυχα κι ωραία να διαλογιστούμε σοβαρά και υπεύθυνα πάνω στο ζήτημα της Δυτικής Δημοκρατίας, αν συνιστά ή όχι Δημοκρατία ή τυραννία, την ξεχνάμε. Διότι τότε, α, έχουμε την νυχτερινή μας έξοδο για ένα ποτό, να ξεσκάσουμε από τις έγνοιες, έχουμε τις διακοπές μας στη θάλασσα, να διώξουμε λίγο άγχος, έχουμε τις υποχρεώσεις μας με βρε παιδί μου… Πού καιρός για φιλοσοφία…

Την Δυτική Δημοκρατία την χρειαζόμαστε στο επιχειρηματολόγιό μας τώρα, μόνο τώρα, που πρέπει ν’ απαλύνουμε τις αλγεινές εντυπώσεις από τον απαίσιο αυταρχισμό του Πούτιν, ο οποίος απόκτησε αμύθητα πλούτη σε βάρος του λαού του και κάνει έναν παράλογο πόλεμο, απειλώντας την παγκόσμια ειρήνη, χωρίς να λειτουργεί καμία θεσμική δέσμευση στη χώρα του, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να τον αποτρέψει ή να του ασκήσει κριτική έστω, να του βάλει ένα χαλινάρι.

Λοιπόν…

Πώς είναι δυνατόν να είμαστε έρμαια μιας μυθολογίας που έφτιαξαν οι καλόγεροι για το “ξανθό γένος”;

Πώς είναι δυνατόν να είμαστε τόσο παράφρονες;

Πώς είναι δυνατόν να είμαστε τόσο υποκριτές;

Πώς είναι δυνατόν να είμαστε τόσο φαφλατάδες;

Πώς είναι δυνατόν να είμαστε τόσο ψεύτικοι;

Γράψε ένα σχόλιο...

Scroll to Top